Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στο Μουσείο της Ακρόπολης, ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα:
«From past experience to new synergies: the Future of Protection Heritage Management for Archaeological Heritage in Times of Economic Crisis» - «Το μέλλον της διαχείρισης και της προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς σε καιρό οικονομικής κρίσης»
που διοργάνωσε με επιτυχία η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS (ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ) σε συνεργασία με το ICAHM (ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ) με στόχο τη διερεύνηση λύσεων για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
Στο συνέδριο μετέχουν σημαίνουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων που σχετίζονται με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης και φυσικά του πολιτισμού και των τεχνών.
Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Έλενα Κόρκα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του ICOMOS.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε με ομιλία της η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία αυτού του συνεδρίου καθώς και στην προτεραιότητα που δίνει η UNESCO σε προγράμματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
«Για πρώτη φορά σήμερα, μια μικρή γεωγραφικά χώρα της Μεσογείου, με ανεξάντλητο όμως αρχαιολογικό πλούτο, η Ελλάδα στέλνει σήμα κινδύνου σε ολόκληρη την υφήλιο απέναντι σε μια νέα απειλή. Η οικονομική κρίση, η μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών, αόρατη πριν λίγα χρόνια αλλά τόσο ορατή πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι μια νέα μορφή πολέμου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.....
Η ανθρωπότητα έχει μόνο έναν πλανήτη και αυτός ο πλανήτης έχει επάνω του μοναδικά αποτυπώματα της ιστορίας της, τα οποία με τον καιρό και με τις συνθήκες που διαμορφώνει ο άνθρωπος κινδυνεύουν να γίνουν όλο και πιο αχνά. Ότι χάνεται από την κληρονομιά μας αυτή, δεν αντικαθίσταται. Αποτελεί δε οικουμενική απώλεια. Για τον λόγο αυτό κάθε πρωτοβουλία, όπως η σημερινή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Παραρτήματος ΙCOMOS, να θέσει το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι αξιέπαινη, επίκαιρη και συμβάλει στη διεθνή συνεργασία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το συνέδριο πραγματοποιείται τη δεδομένη χρονική στιγμή τιμώντας την 40η Επέτειο της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά και την 50η Επέτειο της Χάρτας της Βενετίας.
Δύο διεθνείς συμφωνίες που εγγυώνται τη σταθερότητα στην προστασία της κληρονομιάς και που καθίστανται ακόμα πιο σημαντικές σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Της περιοχής που περιλαμβάνει αθροιστικά το μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στη λίστα προστατευόμενων μνημείων της UNESCO. Γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και εγρήγορση. Για την UNESCO το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης τόσο στην παιδεία όσο και στον πολιτισμό η οποία είναι από τις βασικότερες προτεραιότητές της.
Στην τελευταία ετήσια συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως που είχαμε στο Παρίσι, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συστράτευσης και ενθάρρυνε κάθε πρωτοβουλία. Εκτός από την προσωπική μου ανησυχία και το ενδιαφέρον, η προτροπή αυτή ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να στηρίξω την διοργάνωση αυτού του συνεδρίου καθώς θα αποφέρει μέσα από τα πρακτικά του ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τους εμπειρογνώμονες της UNESCO, όσο και όλους τους ειδικούς, μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».
Το συνέδριο στήριξαν με την ευγενική τους χορηγία το «ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ», το «ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», οι εταιρείες «S και B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε», «LAVA ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε.», «ATHENS CENTER SQUARE HOTEL» και ο «ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΝΗΣΩΝ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου