Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
To Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Hμέρας Μουσείων, την Παρασκευή 18 Μαΐου, που φέτος έχει ως θέμα «Tο Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».
Σε μια εποχή που οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε καταιγισμό πληροφοριών και το φυσικό περιβάλλον αλλάζει, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για το 2012 επιλέγει το συγκεκριμένο θέμα ως αναγνώριση της ανάγκης των μουσείων για μεγαλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων.
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το μοναδικό μουσείο στην Αθήνα που εξαρχής βασίστηκε στο συνδυασμό νέων τεχνολογιών και πολιτισμού, συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη νέα και τεχνολογικά πιο προηγμένη προβολή της «Θόλου» με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη». Η παραγωγή θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012, στις 15:00 και στις 16:00.
Η Πριήνη της μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανασκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στη νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου».
Η Πριήνη της μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανασκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στη νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου».
Η διαδραστική περιήγηση στην Πριήνη του δεύτερου μισού του 2ου αιώνα π.Χ., εποχή της ακμής της πόλης, προσφέρει μια εποπτική εικόνα σε ένα πλήρες και ομοιογενές οικιστικό σύνολο: Tο Eκκλησιαστήριο της πόλης είναι ένα από τα διασημότερα δείγματα του συγκεκριμένου κτιριακού τύπου, ενώ ο ναός της Aθηνάς Πολιάδος θεωρείται μνημείο-κλειδί στην εξέλιξη και μετρολογική τυποποίηση της μικρασιατικής αρχιτεκτονικής.
Ο ναός, έργο του Πυθέου, ακόμη και τριακόσια χρόνια αργότερα αναφέρεται ως ισάξιος του Παρθενώνα.
Στην εικονική περιήγηση στην αρχαία Πριήνη ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει, εκτός από τις κατοικίες, την Αγορά με τις στοές της, το Εκκλησιαστήριο, το Πρυτανείο, το ιερό της Αθηνάς Πολιάδος με το ναό και το βωμό του, το ιερό του Διός, αλλά και τα υπόλοιπα ιερά. Το Θέατρο και τα Γυμνάσια θα κλείσουν τη διαδρομή.
Η παραγωγή προβάλλεται μονοσκοπικά ή στερεοσκοπικά σε full dome σύστημα και αξιοποιεί το σύνολο της ημισφαιρικής επιφάνειας της «Θόλου», δίνοντας στον απόλυτο βαθμό την αίσθηση της εμβύθισης στο εικονικό περιβάλλον.
Η προβολή δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τα στελέχη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με χρήση νέων τεχνικών απεικόνισης τρισδιάστατων γραφικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου