Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η ιστορία της SAGRADA FAMILIA στη Βαρκελώνη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του κόσμου, το οποίο επισκέπτονται πάνω από 2.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο είναι η βασιλική SAGRADA FAMILIA - ΙΕΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, του αρχιτέκτονα Antoni Gaudi, που βρίσκεται στη Βαρκελώνη. Η ιστορία της έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον και δεν είναι γνωστή σε πολλούς.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για την κατασκευή του ναού

Όταν ο  Josep - Maria Bocabella, ένας Καταλανός βιβλιοπώλης, θρήσκος άνθρωπος που είχε ιδρύσει μάλιστα και το θρησκευτικό σύλλογο του αγίου Ιωσήφ - san Josep,   επέστρεψε στη Βαρκελώνη έπειτα από μια επίσκεψή του στο Βατικανό το 1872, του ήρθε η έμπνευση να χτίσει ένα ναό . Το όνειρό του  άρχισε να το πραγματοποιεί, όταν διέθεσε τα χρήματα από δωρεές στο σύλλογο του αγίου Ιωσήφ για να ξεκινήσει το εγχείρημα, αρχής γενομένης από την Κρύπτη, στις 19 Μαρτίου του 1882.

Οι αρχιτέκτονες ήσαν πολλοί

Τα  σχέδια o Bocabella τα ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Francisco de Paula del Villar, o οποίος και επέλεξε τον καθαρά γοτθικό ρυθμό για τη βασιλική. Ένα χρόνο αργότερα όμως ο Villar εγκατέλειψε τη δουλειά και τότε το 1883 ανέλαβε ο Καταλανός 31άχρος αρχιτέκτονας Antoni Gaudi, που άλλαξε εντελώς το σχεδιασμό.  O Gaudi ήταν λεπτολόγος και καθυστερούσε! Όμως έλεγε ότι ο πελάτης του δε βιάζεται. Ο Gaudi δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκος, άρχισε να πιστεύει όμως από τότε που ασχολήθηκε με το ναό & την ιστορία του Ιησού, ο οποίος και απεικονίζεται σε όλη την πρόσοψη.

Το έργο προχωρούσε χρηματοδοτούμενο πάντα από συνεισφορές, χρήματα του συλλόγου, δωρεές και από τον Gaudi ο οποίος είχε διαθέσει για το σκοπό αυτό όλη του την περιουσία με αποτέλεσμα να γίνει ζητιάνος,  κι όταν τον βρήκαν σκοτωμένο από ένα τραμ τo 1926 σε ηλικία 74 ετών,  να μην τον αναγνωρίσουν. Το έργο σταμάτησε  με τον αναπάντεχο θάνατο του κι έως τότε μόλις το 1/4 του ναού είχε συμπληρωθεί.

Στη συνέχεια ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Domenec Surganes i Gras  έως τον εμφύλιο της Ισπανίας το 1936, οπότε καταστράφηκαν ορισμένα τμήματα του ναού καθώς και μακέτες και σχέδια του Gaudi, από Καταλανούς αναρχικούς. Το 1936 ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Francesc Quintana, Isidre Puig - Boada, Lluis Bonet i Gari και Francesc Cardoner. Ο φωτισμός σχεδιάστηκε από τον Carles Buigas.

Στη συνέχεια ο γιος του Bonet Jordi Bonet i Armengol με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των κομπιούτερ βελτίωσε κατά πολύ το έργο έως το 1980, ενώ ο Mark Burry από την Νέα Ζηλανδία έχει αναλάβει ως εκτελεστικός αρχιτέκτονας κι ερευνητής.

Κύρια χαρακτηριστικά

Η SAGRADA FAMILIA, που μοιάζει εξωτερικά σαν......πλεκτή δαντέλα, έχει τρεις όψεις  εντελώς διαφορετικές. Η μία πρόσοψη είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Ιησού, η άλλη στα άγια Πάθη και η τρίτη στη Δόξα του Κυρίου. Στην κεντρική όψη της Γέννησης υπάρχει και το Δέντρο της Ζωής.


Στην πίσω μεριά που χρησιμεύει ως κυρία είσοδος και αντιπροσωπεύει τα άγια Πάθη, υπάρχουν γλυπτά καλάθια με φρούτα υμνώντας έτσι τη φύση κι ένα σημερινό…..Sudoku στο οποίο είτε αθροίσεις τους αριθμούς οριζοντίως είτε καθέτως ανά στήλη, δίνει το νούμερο 33, δηλαδή ηλικία σταύρωσης του Χριστού. Οι «18» πύργοι - κωδωνοστάσια συμβολίζουν: Οι «12» τους 12 Αποστόλους, οι «4» τους 4 Ευαγγελιστές, ο «1» την Παναγία και ο υψηλότερος τον Ιησού Χριστό. Το ύψος του ναού είναι συνολικά 170 μέτρα, 1 μέτρο λιγότερο από το λόφο της Βαρκελώνης Montjuic, γιατί ο Gaudi έλεγε ότι δεν θέλει σαν άνθρωπος να υπερβεί το θαύμα του Θεού.


Οι ρυθμοί

Το αρχιτεκτόνημα είναι επηρεασμένο από τρεις ρυθμούς. Τον Ισπανικό - γοτθικό, τον Ισπανικό - μπαρόκ  και την Art Nouveau. Έξι κτίρια του Gaudi στη Βαρκελώνη και η SAGRADA FAMILIA ,που θεωρείται ως η υψηλότερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο,  έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO σαν Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εγκαίνια ναού

Στις 7 Νοεμβρίου του 2010 ο πάπας Βενέδικτος ο XVI λειτούργησε και καθαγίασε τη SAGRADA FAMILIA ενώπιον 6.500 ατόμων εντός της βασιλικής συμπεριλαμβανομένων και των βασιλέων της Ισπανίας Χουάν και Σοφίας, 50.000 να παρακολουθούν τη λειτουργία εκτός ναού, 300 επισκόπων και 100 ιερέων που κοινώνησαν . Ενώ για τη λειτουργία αγοράστηκε και ένα τεράστιο αρμόνιο με 1.493 pipes. Από τότε πλέον μπορεί να λειτουργεί σαν Ρωμαιοκαθολικός ναός. Όταν η εκκλησία τελειώσει θα μπορεί να δεχθεί 10.000 πιστούς.

Αξιοπρόσεκτο

Η πίσω μεριά του ναού,  χρησιμεύει εδώ και χρόνια ως είσοδος. Όμως στην πραγματικότητα  στα σχέδια, η μπροστινή πλευρά του είναι αυτή που βρίσκεται στο πλάι σε ένα στενάκι. Όταν άρχισε να χτίζεται το νέο αυτό τμήμα της εκκλησίας, ο Δήμαρχος δήλωσε στους ιδιοκτήτες των παρακείμενων κτημάτων πως θα βρίσκεται εκεί η κύρια είσοδος με μια μεγάλη γέφυρα. Οι ιδιοκτήτες παρόλα αυτά έχτισαν πολυκατοικίες, μαγαζιά και εστιατόρια. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο θα κατεδαφιστεί! Σίγουρα όμως οι κάτοχοι των ακινήτων θα τα έχουν βγάλει τόσα χρόνια τα λεφτά τους και με το παραπάνω!

Πόσα στοίχισε

Μέχρι το 2009 η κατασκευή του ναού είχε στοιχίσει 18 εκατομμύρια ευρώ. Το κράτος δεν πληρώνει φυσικά τίποτα. Τα έσοδα μαζεύονται από τα εισιτήρια των τουριστών που επισκέπτονται το ναό και από δωρεές ιδιωτών. Άλλοι λένε ότι η εκκλησία θα είναι έτοιμη το 2026, που συμπληρώνονται και εκατό χρόνια από το θάνατο του GAUDI,  κι άλλοι ίσως και σε  πενήντα χρόνια! Θα δούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου