Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ποπάι.....Μύθος ή Πραγματικότητα!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο ναυτικός Ποπάι, ένας από τους πιο αγαπημένους «χάρτινους» ήρωες, έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του Elzie Crisler Segar στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης «
Evening Journal»! Σταδιακά ο Ποπάι κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας του Segar!


Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1933 στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι περιπέτειες του Ποπάι του ναυτικού» Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελλε να είναι ακόμη πιο ένδοξη από ότι στις εφημερίδες!

Η δημοτικότητά του αυτή οφείλετε κατά πολύ και στο σπανάκι, η λατρεία του για το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσής του σπανακιού κατά 35%. Η Ένωσης Σπανακοπαραγωγών των ΗΠΑ του το αναγνώρισαν και το 1937 έστησαν το άγαλμά του στην πόλη Κρίσταλ, μια πόλη του Τέξας που ζει κυρίως από το σπανάκι!

Τελικά όμως οι Σπανακοπαραγωγοί με τον Ποπάι είχαν δίκιο....το σπανάκι μας κάνει πιο δυνατούς και με μακροζωία.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι ένα πιάτο σπανάκι καθιστά τους ανθρώπινους μύες πιο δυνατούς και αποδοτικούς, επιβεβαιώνοντας έτσι τον διάσημο ήρωα των καρτούν.

Όμως δεν είναι ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι, ο οποίος το καθιστά «σούπερ τροφή»: η ωφέλιμη δράση του οφείλεται στα ανόργανα νιτρικά άλατα, τα οποία συναντώνται σε αφθονία στο συγκεκριμένο λαχανικό. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε εθελοντές καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι.

Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές ασκούνταν έντονα σε ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μύες τους λειτουργούσαν στο μεταξύ πιο αποτελεσματικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νιτρικά άλατα, που περιέχονται στο σπανάκι και σε άλλα πράσινα λαχανικά, καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια.....τα «εργοστάσια ενέργειας» των κυττάρων. Η μελέτη για τα νιτρικά άλατα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

Εκτός από τα παραπάνω το σπανάκι περιέχει βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από την φθορά ενώ το φυλλικό οξύ έχει την ιδιότητα να παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, μια μερίδα σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ, είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και, φυσικά, φυτικές ίνες.

Σπανάκι συνεπώς για ατσάλινα μπράτσα μέχρι τα…100!!

Δείτε το πρώτο επεισόδιο σε κινούμενα σχέδια του Ποπάι.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου