Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Οι ποδηλατόδρομοι της κ. Ταμβάκη και η απαξίωση τους!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Με την δημιουργία των ποδηλατοδρόμων στην Νέα Ερυθραία το 2010, η διοίκηση της κ. Ταμβάκη κατάφερε το ακατόρθωτο! Και να προκαλέσει την αγανάκτηση των Δημοτών εξ αιτίας της κατάληξης σε πλήρη «αχρηστία» των ποδηλατοδρόμων και να ξοδέψει (για τις 3 από τις 4 εργολαβίες) ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 2.800.000,00 ευρώ σε ένα εκ προοιμίου αποτυχημένο έργο.


Γιατί εδώ συνέβη το πρωτάκουστο. Σε μία πόλη που η καθημερινότητά της γίνεται για όλους μας και, ιδιαίτερα,  για όσους είναι πιο αδύναμοι (ηλικιωμένοι, Α.Μ.Ε.Α. κλπ.) όλο και πιο επαχθής, σε μία πόλη όπου τα βασικά και στοιχειώδη ζητήματα, όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά, τουναντίον, επιδεινώνονται.

Επιπλέον, σε μία  πόλη που η μορφολογία του εδάφους της αλλά και οι γενικότερες συνθήκες σε αυτήν (κυκλοφοριακό, ρυμοτομία, συνοικιακή διασπορά, πληθυσμιακή συγκέντρωση) είναι από ιδιόμορφες έως μη ευνοϊκές, το να χαράξεις ποδηλατόδρομους τέτοιους σαν και αυτούς και να θεωρείς αλλά και να διακηρύσσεις πως επιτελείς ιστορικό έργο, υπέρβαση και ανατροπή είναι το λιγότερο αφελές!

Σε τέτοιες όμως περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, που δαπανήθηκαν τόσα πολλά χρήματα, για έργα τόσο λάθος κατασκευασμένα, τόσο πρόχειρα και τσαπατσούλικα, όσο και αν αυτά αποτελούν επιδοτούμενο πακέτο χρηματοδότησης, δεν παύουν να αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κονδύλι.....πεταμένο στον κάλαθο των αχρήστων! 

Η μετακίνηση με το ποδήλατο είναι μία εξαιρετική λύση και για την κάθε πόλη και για τους ποδηλάτες. Αρκεί να υπάρχουν κάποιες βασικές στοιχειώδεις προϋποθέσεις όπως η, όσον το δυνατόν πιο επίπεδη, μορφολογία του εδάφους, η ενότητα του δικτύου των δρόμων, η σύνδεσή του δικτύου αυτού με άλλα σημεία επιβίβασης (Η.Σ.Α.Π., Λεωφορεία κλπ.), η ειδική σήμανση, η άνεση κυκλοφορίας χωρίς κινητά ή μη εμπόδια, η κατάλληλη κατασκευή τους, η κυκλοφοριακή αγωγή.

Στην περίπτωσή όμως αυτή, στοιχειώδη γνώση ποδηλάτου να έχεις, στοιχειώδη παρατηρητικότητα και κοινό νου να διαθέτεις, θα διαπιστώσεις πως αυτές οι λωρίδες, μόνο ποδηλατόδρομοι δεν είναι. Απεναντίας μπορεί να θεωρηθούν πεζόδρομοι ή να αποτελούν διαπλάτυνση του πεζοδρομίου.

Ποδηλατόδρομοι όμως με πασαλάκια!....πού ακούστηκε; Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πού αποσκοπούσε μία τέτοια επιλογή; Μήπως στην εικαζόμενη θετική υποδοχή που, ενδεχομένως, να είχε μία τέτοια επιλογή από τους όποιους ευαίσθητους οικολογικά δημότες της πόλης μας; Ή μήπως στην ύπαρξη του συγκεκριμένου κονδυλίου που έπρεπε να απορροφηθεί καλά και ντε για να μην πάει χαμένο; Με ποια επιστημονικά κριτήρια έγινε η μελέτη αυτή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου; Διότι στη τελική  αυτό το έργο απέτυχε πλήρως. Και ακριβώς για αυτό, η ευθύνη της διοίκησης της κ.Ταμβάκη είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!


Δείτε σχετικό άρθρο στο τοπικό τύπο με τίτλο «Ποδηλατόδρομοι άρπα κόλλα» στις 22/10/2010 για τις σοβαρές παραλείψεις / κακοτεχνίες στη διαδικασία κατασκευής των ποδηλατοδρόμων στη Νέα Ερυθραία που διαπιστώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, έπειτα από «τεκμηριωμένη» καταγγελία Δημότη!.... πατώντας εδώ....

Γιατί αν το ζητούμενο στις μέρες μας είναι να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με όσον το δυνατό περισσότερη έγνοια και φροντίδα για το περιβάλλον, η απαξίωση στους ποδηλατόδρομους που έχει προκληθεί από την αχρηστία τους, έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους Δημότες!

Οι ποδηλατόδρομοι της κ. Ταμβάκη δεν αποτελούσαν τίποτα άλλο παρά, απλώς, μία απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Και αυτή δυστυχώς αποδείχθηκε πλήρως αποτυχημένη! Εκείνο που  μόνο κατόρθωσε η κ. Ταμβάκη ήταν να στρέψει εναντίον του έργου άτομα και κινήσεις που, φύσει και θέσει, είναι υπέρμαχοι της εναλλακτικής μετακίνησης γενικά και του ποδηλάτου ειδικότερα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ είναι το γεγονός ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2010 ο τέως Δήμος Νέας Ερυθραίας εγκαινίασε ένα πρόγραμμα διανομής δωρεάν ποδηλάτων στους κατοίκους με στόχο να «γεμίσει» τους νέους ποδηλατόδρομους!


Κάθε κάτοικος της Νέας Ερυθραίας θα μπορούσε να παραλαμβάνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ένα ποδήλατο πόλης, καταβάλλοντας ως εγγύηση το ποσό των 75 ευρώ.

Μάλιστα ο υπεύθυνος του Δήμου για την διανομή δικύκλων κ. Π. Μπίστικας είχε ανακοινώσει ότι «υπάρχει δυνατότητα χρήσης από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης ακόμα έξι μηνών, εάν υπάρχει συστηματική χρήση».

Επίσης είχε προσθέσει ότι «επιστρέφοντας το ποδήλατο μετά τη χρήση, εφόσον δεν υπάρχουν φθορές, οι κάτοικοι θα λαμβάνουν πίσω την εγγύηση. Εάν το ποδήλατο κλαπεί ή καταστραφεί, επιβαρύνονται με 75 ευρώ επιπλέον». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 213 - 20.07.646 για την παραλαβή ενός ποδηλάτου από τα συνολικά 600 ποδήλατα που ο Δήμος θα παραχωρούσε τα οποία στην αγορά κόστιζαν περίπου 450 ευρώ!

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Ευθ. Μπακογιάννης, συγκοινωνιολόγος και σύμβουλος της πρώην δημάρχου κ. Βασιλικής Ταμπάκη είχε πει τότε ότι «Οι εθελοντές ποδηλάτες θα συμβάλουν στην καλύτερη συγκοινωνιακή λειτουργία. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν ως αξιολογητές του δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικά προβλήματα»!

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια δυστυχώς υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ποδηλάτων προς διάθεση παρόλη την προσπάθεια του Δημάρχου κ. Χιωτάκη να διαθέσει μερικά στην Δημοτική Αστυνομία και στα Σχολεία. Εάν τηλεφωνήσει κανείς στον Δήμο μπορεί να πιστοποιήσει  ότι ακόμη υπάρχει πληθώρα ποδηλάτων προς διάθεση!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα έργα του δικτύου ποδηλατοδρόμων και το πρόγραμμα διανομής δωρεάν ποδηλάτων σε εθελοντές ποδηλάτες, που διαχειρίστηκε η διοίκηση της κ. Ταμβάκη, δυστυχώς εστέφθησαν από πλήρη ΑΠΟΤΥΧΙΑ!! 

1 σχόλιο:

  1. Τα χρέη της Ελλάδας, μας έχουν πει από τι προέρχονται; Ρωτάω επειδή δεν ξέρω...
    Μήπως ήταν τέτοιου είδους, οι Δωρεές - Επιδοτήσεις;
    Εγώ καταλαβαίνω ότι όταν επιδοτώ - βοηθώ π.χ. μια επιχείρηση για να επιτύχει, θα αποσβεστούν τα έξοδα της επιδότησης και θα προσφέρουν ωφέλεια στους Έλληνες.
    Μήπως έτσι βαφτίζανε τα λεφτά που θα φάνε κάποιοι, (εδώ και έξω) δίχως να ζητάμε κι εμείς;
    Μελέτες γίνανε πολλές. Ακόμη και καθηγητές του Πολυτεχνείου για να τους βουλώσουν το στόμα, έχουν κάνει πρόταση. Η Κατερίνα Μουστάκη, αν το διαβάσει αυτό το άρθρο σου κάηκες. Ήταν φανατική υποστηρίκτρια.
    Αφού υπήρχαν τόσα λεφτά που μας τα έδιναν ανεξέλεγκτα, γιατί δεν μας δίνουν να πάρουμε ΦΑΡΜΑΚΑ, Από τα χρήματα που προείσπραξαν από τους εργαζόμενους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή