Ο Σύλλογος «Αναγέννηση» ιδρύθηκε το 1964. Αιτία της δημιουργίας του, η ένταξη της περιοχής «Παληάγιαννη» στο σχέδιο Πόλης του Δήμου Κηφισιάς και η προσπάθεια για την ανάπτυξη υποδομών στην περιοχή.
Ο Σύλλογος λειτούργησε μέχρι το 1978 βάζοντας την περιοχή στο σχέδιο και μέχρι το 1985 περιέπεσε σε αδράνεια. Το 1985 έγινε μια προσπάθεια επαναλειτουργίας του με λίγες δραστηριότητες μέχρι το 2000.
Το 2000 ανέλαβαν τον σύλλογο νέοι άνθρωποι με όρεξη για βοήθεια στην περιοχή. Αυτά τα 12 χρόνια, μέχρι σήμερα προστάτευσαν την φυσιογνωμία της περιοχής και πάλεψαν ειδικά για την προστασία της Πεντέλης που έχει γίνει κατ΄ επανάληψη προσπάθεια καταπάτησης εκτάσεων.
Ο Σύλλογος προσπαθεί να πείσει την Δημοτική Αρχή ότι είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί η είσοδος της Πόλης από τα Μελίσσια. Εκεί στα όρια των δύο Δήμων στα όρια της Κηφισιάς έχουν εγκατασταθεί οχλούσες επιχειρήσεις, όπως μια μάντρα οικοδομικών υλικών, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε έκταση χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου.
Η περιοχή έχει σοβαρή έλλειψη κοινοχρήστων χώρων. Η αποχέτευση δεν έχει ολοκληρωθεί και μόλις τώρα εγκρίθηκε η ένταξη της στο ΕΣΠΑ και διορθώθηκαν οι εσφαλμένες μελέτες της ΕΥΔΑΠ.
Η περιοχή έχει σοβαρή έλλειψη κοινοχρήστων χώρων. Η αποχέτευση δεν έχει ολοκληρωθεί και μόλις τώρα εγκρίθηκε η ένταξη της στο ΕΣΠΑ και διορθώθηκαν οι εσφαλμένες μελέτες της ΕΥΔΑΠ.
Συγκεκριμένα η ΕΥΔΑΠ είχε κάνει την μελέτη της απορροής των ακαθάρτων να διέρχεται από ένα ρέμα στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου. Μετά από προσφυγή του Συλλόγου Λεσβίων Αμαρουσίου το έργο καθυστέρησε για χρόνια και φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος μετά από έντονες πιέσεις του Συλλόγου και του Δήμου στην Νομαρχία και την Περιφέρεια.
Στην περιοχή Παληάγιαννη λειτουργούν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς και το 7ο Νηπιαγωγείο . Η περιοχή στερείται Βρεφονηπιακού Σταθμού και ΚΑΠΗ.
Ο Σύλλογος «Αναγέννηση» έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα στο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος και υλοποιεί εκδηλώσεις για την προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο φιλόξενο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Ιδιαίτερης προσοχής είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις δραστηριότητες και στις εκδηλώσεις του συλλόγου.
Σταθερές εκδηλώσεις είναι στην αρχή κάθε χρόνου η κοπή της πίτας και μια ομιλία για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ γίνονται 2-3 επισκέψεις κάθε χρόνο σε περιβαλλοντικά ευαίσθητα σημεία της περιοχής και της Αττικής.
Τελευταία εκδρομή του Συλλόγου ήταν στο Δρυοδάσος της Φολόης Νομού Ηλείας με ξενάγηση από ειδικούς από την περιοχή και φυσικά με κατάληξη σε ταβέρνα της περιοχής.
Η περιοχή έχει ακόμα προβλήματα όπως η έλλειψη μόνιμου οδοκαθαριστή, το ρέμα της Σαπφούς, η διάνοιξη της οδού Νέστωρος. Έχει όμως ποδηλατόδρομο που αξιοποιείται από τους νέους.
Σοβαρό πρόβλημα της γειτονιάς είναι η ασφάλεια με πολλά κρούσματα κλοπών κατοικιών.
Μελλοντικοί στόχοι του Συλλόγου είναι:
- Να κρατηθεί ο κοινωνικός ιστός της αλληλεγγύης και της συνδρομής των κατοίκων
- Να γίνει ένωση των τοπικών συλλόγων όλης της Κηφισιάς, για να υπάρξει δυναμική και συμφωνία σε θέματα διεκδίκησης.
Ο Σύλλογος διοικείται από 9μελές Δ.Σ. με Πρόεδρο σήμερα τον κ. Γιώργο Σκορδίλη, Μαθηματικό, που προσπαθεί να υπηρετήσει τον Σύλλογο με την δυνατότητα που του δίνει ο κόσμος, αφού τον «έστειλε» να υπηρετήσει την γειτονιά του και την Πόλη σαν Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου