Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ
Επίκαιρος όσο ποτέ ο τίτλος «τις πταίει» του ανυπόγραφου άρθρου του Χαριλάου Τρικούπη στην εφημερίδα «Καιροί», της 29ης Ιουνίου 1874.
Στο άρθρο του ο Τρικούπης κατέδειξε ως υπεύθυνο για την τότε πολιτική κρίση που διερχόταν ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Το άρθρο αυτό αποτελούσε και καταγγελία των παράνομων μεθόδων που μεταχειρίζονταν οι υποψήφιοι προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές.
Οι εκβιασμοί εις βάρος των πολιτών και οι νοθείες κατά την διεξαγωγή των εκλογών ήταν μερικά από τα φαινόμενα που υπονόμευαν την εγκυρότητα και τη διαφάνεια των εκλογών. Ο Τρικούπης λοιπόν διερωτάτο ποιος μπορεί να ευθύνεται για την ανώμαλη πολιτική ζωή της χώρας αν όχι η διαβλητή πολιτική του βασιλιά και καλούσε το λαό σε επανάσταση έναντι στην ανελευθερία και την υποταγή στην βασιλική εξουσία. Αυτά την 29η Ιουνίου 1874.
Καρατερίστας αστυνομικός εναντίον τυμπανιστή!
Ανεξάρτητα από την πολιτική ιστορία του Χαριλάου Τρικούπη, όμως δεν μπορεί να μην σκεφτεί ότι την ίδια ημέρα, αλλά σε άλλο έτος (2011), διαδραματίζονται πρωτοφανή γεγονότα με πολιτικό υπόβαθρο όπου η Πλατεία Συντάγματος γίνεται πεδίο πραγματικών μαχών και νόμοι ψηφίζονται (Μνημόνιο 2) με την υπόκρουση δακρυγόνων ή γκλόμπς και λιθοβολισμών ή στειλιαριών.
Ηλικιωμένος με σημαία καταδιώκεται!
Δεκαεπτά ολόκληρες ώρες «μάχες» (από τις 09.00 της 29ης Ιουνίου έως τις 02.00 της επόμενης), 2.800 δακρυγόνες βόμβες και τόνοι πέτρες, αποτελούν ανεπανάληπτα – πρωτοφανή στοιχεία από της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους σε δηλωμένο καιρό ειρήνης. Συνήθως αρκούσαν 100 δακρυγόνες βόμβες για διάλυση της οποιασδήποτε διαδήλωσης όμως, στις 29 Ιουνίου 2011, γιατί χρειάστηκαν 2.800;
Κορίτσι χωρίς κουκούλα ψεκάζεται με χημικά!
Επειδή γενικά η αντικειμενικότητα εξηγήσεων έχει εξαφανιστεί και, η κάθε αφήγηση, προσδιορίζει την οπτική γωνία του αφηγητή, όμως τρεις φωτογραφίες από το πεδίο των μαχών, βάζουν σε σκέψεις για τον ανελέητο και σκληρό χειρισμό της εξουσίας: Εκπαιδευμένοι αστυνομικοί κατά τριών απλών μη κουκουλοφόρων και άοπλων πολιτών. Γιατί;
Ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία του κάθε πολίτη, οι φωτογραφίες δεν δίνουν περιθώρια δικαιολογιών των αστυνομικών, της πολιτικής ηγεσίας και των εισαγγελέων που ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων.
Η ίδια η σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική κρίση, μετά από 37 χρόνια κοινοβουλίου, δεν μπορεί να περάσει χωρίς αναλογισμούς.
Η Ελληνική Κυβέρνηση στις 29 Ιουνίου 2011 έφερε στην Βουλή το Μνημόνιο 2 και πήρε τα εύσημα από όλους τους Ευρωπαίους Ηγέτες.
Τίθεται ευθέως το ερώτημα:
«Τις πταίει» μετά από 37 χρόνια δηλωμένου κοινοβουλευτικού συστήματος και ευρισκόμαστε σε οικονομική και κοινωνική κρίση;
«Τις πταίει» το πολιτικό μας σύστημα δεν ονομαζόταν κοινοβουλευτική δημοκρατία;
«Τις πταίει» και δίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τα εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση και όχι οι Έλληνες Πολίτες;
«Τις πταίει»;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου