Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Κάτι «ύποπτο» υπάρχει πίσω από την υποβάθμιση της Moody’s!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η πρόσφατη αρνητική αξιολόγηση των Managers της Moodys σε μια στιγμή που:

1. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, την επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ  στα 7,5 χρόνια και την δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από τον Μηχανισμό Στήριξης το 2012.

2. Ο Ομπάμα έστειλε μήνυμα στην Μέρκελ, που έγινε γνωστό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας την άμεση στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας αλλά και την εξεύρεση μίας συνολικής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής λύσης


καταδεικνύει ότι οι  Managers της Moody's δεν δρουν ανεξάρτητα και αξιοκρατικά αλλά εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα!

Μάλιστα ο κ. Ζ. Κ. Γιούγκερ δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου ότι η απόφαση της Moodys προκάλεσε την έκπληξη πολλών υπουργών για τον χρόνο που επιλέχθηκε η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας δηλαδή λίγες μέρες πριν την σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης!

Η επιχειρηματολογία της Moodys για την υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας κατά τρεις βαθμίδες αφήνει μια δική της «ερμηνεία» ως προς το «ενδεχόμενο»  Ελληνικής χρεοκοπίας. Ότι δηλαδή (1) το δανειακό βάρος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 150% του ΑΕΠ (2) η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 211 δις ευρώ την περίοδο 2013 έως 2015 ενώ η Ε.Κ.Τ. δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων!......επιβαρύνοντας περαιτέρω τους όρους του πακέτου στήριξης των 110 δις ευρώ.

Αντίθετη άποψη έχει ο οίκος Standard & Poors ο οποίος εκτιμά ότι η επίδραση μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν τόσο μεγάλη (το κούρεμα για τους επενδυτές ομολόγων θα ήταν της τάξεως των 30% έως 50%) που η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να την αποφύγει!.....ένα «ντόμινο» ιδιαίτερα αρνητικών συνεπειών εντός των  οικονομικά αδύνατων  χωρών της ευρωζώνης!.......και κατ’ επέκταση εντός του ευρωσυστήματος!

Επίσης ο οίκος Fitch σχολιάζει ότι η μείωση του επιτοκίου για την Ελλάδα και η επιμήκυνση του χρέους της αποτελεί μια βελτιωμένη απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του χρέους με αποτέλεσμα ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για χρεοκοπία της Ελλάδας και αναδιάρθρωση χρεών έχει μηδενισθεί!

Τότε προς τι η τελευταία υποβάθμιση κυρία Moodys; Μήπως επανήλθατε στο γνωστό άθλιο και βρόμικο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Ελλάδας;

Τι είδους αξιολόγηση εφαρμόζετε κύριοι Managers  της Moodys; Με τι μακροοικονομικά στοιχεία; Την ώρα μάλιστα που τα μηνύματα, από παντού, αναφέρουν ότι η Ελλάδα δείχνει πως μπορεί να τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της!

Είστε τόσο «αξιόπιστη» στις προβλέψεις σας κυρία Moodys που φθάσατε να βαθμολογείτε με άριστα!....την Lehman Brothers και μάλιστα........λίγες μόνο μέρες προτού καταρρεύσει τον Σεπτέμβριο του 2009!

Είναι προφανές κυρία Moodys ότι δεν θέλετε με τίποτα να παραδεχθείτε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και οι θυσίες των Ελλήνων άρχισαν σιγά σιγά να αποδίδουν!.........γιατί  με αυτό τον τρόπο  εξυπηρετείτε την  Δυναστεία των Αγορών («Κερδοσκοπικά» Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και Τράπεζες «Ζόμπι») που επενδύουν / τζογάρουν  στην αποσταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου