Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Συγχωνεύσεις σχολείων..……. και στην Κηφισιά?!

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και επανεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Ν. Χιωτάκη «Η Πόλη που αξίζουμε» Βασίλης Ξυπολυτάς σε συνέντευξή του στις 17.12.2010 στον Τ.Κ. αναφερόμενος στο Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ήταν κάθετος ως προς την παραφιλολογία, όπως την χαρακτήρισε, που υπάρχει για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων» και δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Είμαι κάθετος».

Από πού αντλεί ο Κύριος Βασίλης Ξυπολυτάς αυτή την αισιοδοξία, όταν οι συζητήσεις και οι διεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση σχεδίου εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας πληθαίνουν;

Ήδη οι περιφερειακοί διευθυντές συγκαλούν συσκέψεις των διευθυντών εκπαίδευσης με θέμα το σχεδιασμό συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

Το σχέδιο των συγχωνεύσεων "κολλάει" και με τις εξαγγελίες για τη λυκειακή βαθμίδα όπου με βάση τα πρώτα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας απαιτούνται μεγάλες μονάδες για να "απλωθούν" οι κατευθύνσεις που θα εξυπηρετούν το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για μια μείωση της τάξης 30 έως 50%) καθώς και από την δραστική μείωση των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις.

Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στη σύσταση «ειδικής» ομάδας για την εκπαίδευση, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει και να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω επιδιώξεις. Η ειδική αυτή ομάδα, η οποία θα κινηθεί έξω και πάνω από τους ίδιους τους θεσμοθετημένους φορείς του Υπουργείου Παιδείας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Διευθύνσεις προσωπικού Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Διευθύνσεις Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κλπ) προβλέπεται από το νέο «Μνημόνιο 3».

Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Δράσεις για την τέταρτη αξιολόγηση» και με τον εύηχο τίτλο «Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος» προβλέπεται πως « η κυβέρνηση συστήνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011, μια ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων»!!

Ιδιαίτερο εργαλείο στα χέρια της «ειδικής» ομάδας θα αποτελέσει το κείμενο «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης» που ετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας να μετατρέψει σε νομοσχέδιο και να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αναδιάρθρωσης του συστήματος διοίκησης της σχολικής εκπαίδευσης, μια συνολική αναδιοργάνωση της ως τώρα πυραμίδας διοίκησης-εποπτείας και ελέγχου της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και προσαρμογής στη νέα «Καλλικρατική» δομή της δημόσιας διοίκησης.

Οι προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία της διοίκησης της εκπαίδευσης υπακούουν στην λειτουργία ενός επιτελικού Υπουργείου Παιδείας - Manager, το οποίο προκαθορίζει και διαμορφώνει τις αρχές και το γενικό και ειδικό πλαίσιο άσκησης της εκπαιδευτικής πολιτικής και εκχωρεί σε υφιστάμενες βαθμίδες διοίκησης το διεκπεραιωτικό και ελεγκτικό ρόλο της υλοποίησής τους. Έτσι, π.χ. υπό τις συνθήκες δραστικών περικοπών και δημοσιονομικής ασφυξίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και στην εκπαίδευση μπορεί να υπηρετηθεί με πιο άμεσο, αποτελεσματικό και ελέγξιμο τρόπο η πολιτική κατάργησης-συγχώνευσης και συρρίκνωσης του υπάρχοντος αριθμού σχολείων της χώρας ο λεγόμενος «Καλλικράτης στην εκπαίδευση».

Προς ενίσχυση, τεκμηρίωση των ως άνω στοιχείων, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο εγχείρημα για τα παιδιά μας, για τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα για την κοινωνική διάσταση του θέματος σας παραθέτουμε την επιστολή της ΟΛΜΕ προς την Υπουργό Παιδείας Κα Άννα Διαμαντοπούλου.

http://olme-attik.att.sch.gr/files/annolme/SIGHONEUSEIS21122010.pdf     

Εδώ όμως εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα που άπτονται στην νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου μας.

- Μήπως είμαστε ακόμη σε προεκλογική περίοδο και τάζουμε ακόμη και νέα σχολεία; Αντιθέτως σκεφτόμαστε τη δημιουργία δύο νέων, ένα από τα οποία ίσως να στεγαστεί στο 3ο Λύκειο» συνέχισε ο Κύριος Β. Ξυπολυτάς!

- Με αυτούς τους «νέους» Δημοτικούς Συμβούλους, που <<τρέχουν>> πίσω από τα γεγονότα, θα πορευτούμε στην Διοίκηση του νέου διευρυμένου Καλλικράτειου Δήμου Κηφισιάς.

- Σε ερώτηση στην ίδια συνέντευξή, πότε και εάν ολοκληρωθούν τα έργα στα σχολεία, παρέπεμψε στην πληρωμή του κατασκευαστή με την απάντηση:
«Δεν γνωρίζω ακριβώς τα οικονομικά θέματα», «αυτά είναι υπόθεση του τμήματος έργων του Δήμου».

Ιωάννης Καρατσιοπμάνης
Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου